logo_ADBergueda
  • Data i hora oficials:
  • 04:07:31 - 17/12/2018
Ets a: Inici > Actualitat > Notícies
Comparteix:     Enviar:   Imprimir:  

Inici de les cooperatives forestals al Berguedà

07-03-2018

 .

Inici de les cooperatives forestals al Berguedà

A finals del 2017 l’Agència de Desenvolupament del Berguedà anunciava l’inici del projecte FORESTAL_COOP, consistent en la creació d’almenys una cooperativa de treball en l’àmbit forestal al Berguedà, partint d’una convocatòria de subvencions per a projectes singulars de promoció de l’economia social i la creació de cooperatives i societats laborals. El pròxim 15 de març es començarà a materialitzar aquest projecte amb la primera trobada de totes aquelles persones interessades a participar en el projecte.

 

La convocatòria de subvenció es va publicar a l’última recta de l’any 2017, sense donar possibilitat als tècnics de l’Agència a definir amb detall el projecte FORESTAL_COOP, i entre gener i febrer s’han concretat molts dels elements clau per la creació de cooperatives forestals que a partir de la setmana vinent es començaran a implementar de la mà dels protagonistes principals del projecte, les persones que vulguin formar part de la cooperativa.

 

Fins al moment s’ha treballat amb el disseny de materials i programació, s’han realitzat diferents actuacions de difusió per donar a conèixer aquest projecte a diferents actors i sectors interessats i s’han definit les primeres accions de formació.

 

En la jornada del 15 de març, Carles Pastor, coordinador de l’Àrea d’Empreses de l’Agència, presentarà el projecte i les línies principals d’actuació. Posteriorment en Jordi Escudero, tècnic de economia social i solidària definirà les fases del projecte i la seva posada en funcionament, per posteriorment obrir el torn obert de preguntes i inscripcions per aclarir dubtes i agrupar les persones interessades en el projecte.

 

Una vegada s’hagi presentat el projecte a les persones que vulguin crear la cooperativa forestal, s’iniciarà un procés de formació per tal de facilitar els coneixements necessaris en relació a la constitució i creació de la cooperativa, així com en l’anàlisi de la viabilitat econòmica. Posteriorment, i de manera conjunta amb els membres de la cooperativa s’iniciaran les activitats forestals i la gestió pròpia de la cooperativa, desenvolupant el projecte de futur en base a diferents activitats d’aprofitament forestal en el territori.

 

En tot moment l'Agència es posiciona com a facilitador de recursos inicials, actuant com a soci col·laborador aportant espais i continguts per la formació, suport en la gestió del projecte i l’aportació de maquinària forestal. Per fer-ho es disposen de gairebé 60.000€ que principalment s’invertiran en el lloguer de la maquinària forestal, mentre que s’aprofitaran recursos propis de l’Agència per la formació i l’assessorament de les cooperatives que es vulguin crear. Aquest acompanyament es realitzarà durant l’any 2018 i posteriorment la cooperativa o cooperatives funcionaran de manera autònoma.

 

Aquest projecte respon a les demandes  de mercat i d’oportunitat. És a dir, per una part, la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa que té com a finalitat la gestió de les masses forestals de les forests CUP (propietat dels ajuntaments), l'aprofitament sostenible de la fusta, de la biomassa i la generació d'energies renovables i també demanda treballadors formats. D’altra banda l'aprofitament de recursos forestals i energies renovables es presenta com un projecte de caràcter prioritari a la comarca i que es relliga amb el projecte d’especialització i competitivitat territorial PECT_Energia i Forest i evidentment a tot l'estat. D’aquesta manera es pretén aprofitar la confluència d'aquests factors.

 

Però en tot cas l’element més important del projecte és la motivació i implicació d’aquelles persones que formin part del projecte i que seran els veritables impulsors de la cooperativa.

 

MÉS INFORMACIÓ 

 

 

Imatges
Butlletí digital - Vols Informació dels cursos, ofertes de formació ocupacional i l'agenda d'activitats a la bustia de correu? apunta't-hi

Agència de Desenvolupament del Berguedà

Plaça Sant Joan, 16, 08600 Berga

Tel. 93.824.77.00

E-Mail: agencia@adbergueda.cat

Agència de col·locació autoritzada pel ministeri de Treball i Seguretat Social amb el Núm. 0900000138

Amb la col·laboració de