logo_ADBergueda
  • Data i hora oficials:
  • 11:40:35 - 26/03/2019
Ets a: Inici > Actualitat > Notícies
Comparteix:     Enviar:   Imprimir:  

La Riera de Merlès més aprop de recuperar els valors d’un Espai Natural

11-12-2014

.

Ahir al matí, en el municipi Berguedà de Santa Maria de Merlès, els agents implicats en la gestió de la Riera de Merlès (administracions locals, Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya, cossos de seguretat, propietaris agrícoles i forestals, empreses turístiques i associacions de defensa de la fauna i la flora,...) es van reunir per primera vegada conjuntament per exposar les seves opinions i acostar posicions respecte la gestió i les problemàtiques de la Riera de Merlès.


En aquesta trobada, en primer lloc, es va realitzar una ponència sobre la Conservació dels valors naturals i l’ordenació de l’accessibilitat a la Riera de Merlès a càrrec de Carles Castell i Jordi Miralles de l’Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial de la Diputació de Barcelona. En la ponència es va exposar una recopilació de les conclusions dels diferents estudis i de les problemàtiques més significatives de la Riera Merles. Posteriorment, van presentar la Diagnosi dels espais lliures - Espai Natural Protegit Riera de Merlès.

En la segona part de la jornada, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà a través de Carles Pastor i Eduard Barcons van exposar les conclusions de les diferents trobades sectorials dels agents implicats (administració pública, propietaris agrícoles i forestals i empreses turístiques i d’activitats). A més a més, es va acordar i consensuar el full de ruta per la conservació de l’espai natural protegit de la Riera de Merlès pels propers 5 anys.

Aquest document de consens estableix un conjunt 11 actuacions concretes en els àmbits de la protecció legal, conservació dels valors naturals, de gestió de l’accessibilitat i de restricció de l’ús públic intensiu. Entre les accions contemplades per aquest full de ruta destaquen la redacció del Pla Especial de Protecció del medi natural i del paisatge de la totalitat de la Riera de Merlès des del naixement a les Lloses i Sant Jaume de Frontanyà fins a la desembocadura a Puig-reig i Gaià; la redacció d’una ordenança municipal de civisme per la Riera de Merlès amb facultat sancionadora; l’establiment d’àrees restringides o l’habilitació d’espais d’estacionaments, entre altres. Tot i que alguna de les accions incloses en aquest full de ruta ja es van iniciar el passat estiu, amb aquest acord es reforçarà de manera immediata les accions de senyalització.

I finalment, la jornada va finalitzar amb una visita a la Masia Camadoca de l’Associació de Defensa i Estudi Fauna i Flora Autòctona que treballen per la recuperació i conservació de les espècies autòctones de fauna i flora de la Riera de Merlès i, també, van exposar els efectes nocius de les espècies invasores per l’ecosistema de la Riera.

En aquest sentit, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà recull el testimoni de les accions i treballs realitzats pels propietaris i administracions des dels anys 80, és per això, que per progressar en aquest nou procés de planificació i ordenació territorial de la Riera de Merlès, el Servei de Desenvolupament Local de l’ADBerguedà coliderarà i impulsarà el desenvolupament de les accions acordades, com també, vetllarà per la seva execució.

 

 

Per més informació:

 

Carles Pastor i Hernàndez
Servei de Desenvolupament Local
Agència de Desenvolupament del Berguedà
Plaça Sant Joan, 16, 1r, 08600 Berga
Tel. 93.824.77.00 - 93.824.86.86
pastorhc@adbergueda.cat

 

Les accions estan subvencionades pel Servei d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de Desenvolupament Local i cofinançades pel Fons Social Europeu i la Diputació de Barcelona
 

Contingut del web relacionat

Imatges
Riera de Merlès. Jornada de treball i concertació
Butlletí digital - Vols Informació dels cursos, ofertes de formació ocupacional i l'agenda d'activitats a la bustia de correu? apunta't-hi

Agència de Desenvolupament del Berguedà

Plaça Sant Joan, 16, 08600 Berga

Tel. 93.824.77.00

E-Mail: agencia@adbergueda.cat

Agència de col·locació autoritzada pel ministeri de Treball i Seguretat Social amb el Núm. 0900000138

Amb la col·laboració de