logo_ADBergueda
  • Data i hora oficials:
  • 01:57:12 - 26/03/2019
Ets a: Inici > Actualitat > Notícies
Comparteix:     Enviar:   Imprimir:  

RIERA DE MERLES: ARA SI

04-05-2015

.

Article d'Opinió de Joan Roma, alcalde de Borredà, sobre la Riera de Merlès publicat al suplement Berguedà Setmanal del Diari Regió 7, el dissabte 25 d'abril de 2015.

Fa goig veure els canvis notables amb l’objectiu de preservar tot l’espai de la riera de Merlès, no solament en el tram protegit oficialment per la Generalitat, sinó en tot el seu recorregut, des de Sant Jaume de Frontanyà, on neix, fins a Gaià, on acaba.

Ha costat molt arribar fins aquí, però la voluntat dels alcaldes i alcaldesses, responsables de complir i fer complir la normativa vigent, ho ha fet possible, en bona part gràcies a haver posat en mans de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà la coordinació de totes les accions sobre el territori.

Permeteu-me només recordar els vells i greus problemes que havia suposat tenir una riera, neta, plena de gorgs, envoltada d’una natura esplèndida i variada... un autèntic paradís verge, que quan va ser conegut va motivar la invasió de centenars de persones, que passaven dies o setmanes en centenars de tendes, al costat de centenars de vehicles, amb un sol accés d’entrada i sortida, en forma de camí rural. Un incendi en aquells verals hauria suposat un desastre de dimensions incalculables, a banda de la destrossa anual de fauna i flora que provocava aquesta allau de visitants.

Les primeres regulacions van permetre frenar la invasió, i la instal•lació de quatre càmpings al llarg del recorregut, la gran solució (un a les Llosses, dos a Borredà, i un a Santa Maria de Merlès). Però la crisi ha portat noves fornades invasores en els darrers anys i la darrera mobilització dels ajuntaments per evitar la degradació de l’espai. Portem quatre anys de reunions, però han valgut la pena. Aquest estiu volem que sigui el moment decisiu per a la protecció i manteniment de l’espai protegit, però també de la resta de trams, formin part o no del PEIN.

La bona feina feta per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, a l’hora de coordinar alcaldes i alcaldesses, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, ho ha fet possible, i es pot veure sobre el terreny. Tenim ja la senyalització horitzontal i vertical col•locada, el compromís de tots de redactar un Pla Especial de tota la conca, en el qual la Diputació hi tindrà un paper rellevant, i la disponibilitat de la Generalitat perquè el cos d’Agents rurals i Mossos d’Esquadra facin complir les normatives municipals aprovades. Estem en la bona direcció i ara pertoca a tots els ciutadans posar-hi de la seva part.

Quan un espai està protegit (de fet, si no ho estigués, també) s’ha de respectar al màxim, reduir-hi la presència habitual, procurar de no embrutar-lo ni espatllar la natura, i protegir la fauna. Una fauna autòctona més rica i variada del que molts pensàvem, com ens ha mostrat el centre de Camadoca (Santa Maria de Merlès).

Aquest estiu, doncs, hi haurà una vigilància, una supervisió i un control del comportament més grans, i sancions per als que no compleixin les normes vigents. Ja ningú podrà al•legar ignorància, perquè els rètols són ben explícits, i treballadors de plans d’ocupació dels ajuntaments s’encarregaran d’informar-ne i avisar.

En resum, ara sí, estem en el bon camí. Queda encara molt per fer, però han valgut la pena els esforços posats, i a final d’estiu podrem avaluar-ne els resultats obtinguts. Confiem que hagin estat clarament positius.

 

Joan Roma i Cunill
Alcalde de Borredà
 

Contingut del web relacionat

Documents:
Article d'opinio. Joan Roma (PDF 215kB)
Imatges
Joan Roma i Cunill - Alcalde de Borredà
Butlletí digital - Vols Informació dels cursos, ofertes de formació ocupacional i l'agenda d'activitats a la bustia de correu? apunta't-hi

Agència de Desenvolupament del Berguedà

Plaça Sant Joan, 16, 08600 Berga

Tel. 93.824.77.00

E-Mail: agencia@adbergueda.cat

Agència de col·locació autoritzada pel ministeri de Treball i Seguretat Social amb el Núm. 0900000138

Amb la col·laboració de